Gloria

Druge večeri kulturnog programa u svečanoj dvorani Poslijediplomskog središta gledao se i slušao performans Gloria koji je izveo poznati hrvatski vizualni umjetnik i nagrađivani performer Siniša Labrović. Dosada izvedenim akcijama, urbanim intervencijama i performansima umjetnik pokušava uspostaviti kontakt s društvenom zbiljom koristeći ponajprije medije kao oruđe društvene kritike.

Njegov je performans Gloria praizveden na splitskoj rivi, a Slobodna Dalmacija proglasila ga je jednim od pet najboljih kulturnih događaja u Dalmaciji u 2007. Za izvedbu tog performansa na 16. međunarodnom festivalu kazališta u Puli – PUF osvojio je 2010. nagradu Vjetar. Izvedba roda na guslama zanimljiva je stoga što spaja dvije oprečne poetike, dva suprotstavljena diskurza – stil narodne pjesme otpjevane u formi deseterca i teme preuzete iz modnoga časopisa Gloria koji njeguje površne i potrošačke – tzv. ženske – vrijednosti današnjega društva.

Labrovićev umjetnički rad obilježen je snažnim aktivizmom i društvenom subverzivnošću, stoga valja izdvojiti neke od njegovih poznatijih radova: Zavijanje ranjenika, performans, 2000, Oblačenje Golog otoka, instalacija, 2002, Umjetnik se provodi kao bos po trnju, performans, 2004, Kažnjavanje, performans, 2002, Vladimir Nazor – Dijagnoza, instalacija, 2004., Gotovina – ručak, performans, 2005, Trgovački portreti, performans, 2005.

Izlagao je na 11. istanbulskom bijenalu 2009. Zajedno s Pulskom grupom, Hrvoslavom Brkušić, Igorom Bezinovićem i Borisom Cvjetanovićem predstavljao je Hrvatsku na 13. venecijanskom bijenalu arhitekture 2012. Labrovićevi se radovi nalaze u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galerije umjetnina u Splitu i Umjetničke galerije u Dubrovniku.