Dubrovnik: obilazak povijesne gradske jezgre

Polaznici 47. hrvatskoga seminara za strane slaviste u popodnevnim su se satima prvoga dana Škole upoznali s povijesnom jezgrom i kulturnom baštinom staroga dubrovačkog Grada. Stručno je vodstvo studente dočekalo u Poslijediplomskom središtu, a dvije su skupine, na čelu s profesorom Tomislavom Bogdanom i gospođom Mirom Knežević, krenule prema Pilama, zapadnom ulazu u jedinstveni urbanistički i kulturni spomenik – staru dubrovačku gradsku jezgru koja je od 1979. pod zaštitom UNESCO-a.

Na samom ulazu u Grad polaznici su imali priliku čuti o povijesti i važnosti dubrovačkoga fortifikacijskog sustava, ali i o životu koji se unutar slavnih zidina odvijao tijekom 450 godina Dubrovačke Republike, i to s gospodarskoga, političkoga te kulturnoga aspekta. Uz Onofrijevu česmu, arhitektonsku dragocjenost koja ukazuje na kontinuitet razvijanja kulture, spomenuta su i druga blaga poput franjevačkoga i dominikanskoga samostana, nekadašnjega samostana svete Klare i nahodišta. Uz crtice iz svakodnevice minulih vremena obilazak se nastavio prema Gundulićevoj poljani, mjestu gdje se stapaju “običan život“ i slavna kultura, a upravo taj zanimljiv spoj čini Dubrovnik jedinstvenim gradom. Skalama od jezuita polaznici su se uspeli do isusovačke crkve sv. Ignacija koja podsjeća na zanimljiv međuodnos crkvene i svjetovne vlasti. To je mjesto ujedno i sjecište Dubrovnika prije Velike trešnje 1667. godine i poslije nje, mjesto na kojemu se susreću renesansa i barok, Grad slavne diplomacije i gospodarske snage i Republika u propadanju. Ipak Orlandov stup na Stradunu spomen je na upornost Grada koji preživljava u višestoljetnoj i posebnoj kombinatoričkoj igri dubrovačke kulture.

Završetak priče o slavnom Gradu polaznici su slušali uz prekrasan pogled koji se s Revelina pruža na more što šapće ubi sunt

Fotoalbum