Stručni izlet na Elafite: Koločep, Šipan, Lopud

Nakon književnoznanstvenoga radnoga tjedna polaznici Seminara uživali su u cjelodnevnome izletu na Elafitskome otočju. Otočje se prvi put spominje u 1. st. p. Kr. u dijelu Naturalis historia rimskoga povjesničara Plinija Strarijega. Prema jednoj teoriji naziv potječe od grčke riječi élaphos, što znači 'jelen': naime konfiguracija otoka mogla ga je podsjetiti na jelenji skok. Najnovije je objašnjenje da naziv potječe od grčkih riječi élaia ('maslina') i phyton ('biljka, rast'). Polaznici su posjetili najveće i najpoznatije Elafite: Koločep, Šipan i Lopud.

O Koločepu im je nekoliko riječi rekla studentica i novinarka Škole Nina Nodilo. Objasnila je kako se Koločep naziva još i Kalamota prema grč. kalamos – 'ribarski štap' (Kalamotezi trstiku koja se rabila za ribarenje nazivaju kalamuća). Na putu iz Gornjega u Donje Čelo zaustavili su se pokraj predromaničke crkvice Svetoga Nikole iz 11. stoljeća o kojoj je također navela nekoliko podataka. Nakon toga polaznici su se iskrcali na Šipanu gdje je povjesničarka umjetnosti dr. sc. Željka Čorak održala predavanje o kulturnome krajoliku otoka Šipana, a voditeljica Marija Goravica pokazala im unutrašnjost predivnoga ljetnikovca obitelji Stjepović-Skočibuha: njegove vrtove s egzotičnim biljkama, privatnu kapelicu, obrambene kule, predsoblje, kuhinju te salon s jedinim sačuvanim renesansnim drvenim balkonom s kojega su, skriveni od pogleda, ukućane zabavljali glazbenici.

Nakon ručka na brodu zaplovili su prema Lopudu koji su mogli slobodno istraživati – posjetili su njegove kulturnopovijesne znamenitosti, slastičarnice, kavane i, dakako, njegove plaže. U predvečerje su se vratili u luku Gruž praćeni ugodnim povjetarcem i sanjivim zalaskom sunca.

Nina Nodilo

Fotoalbum