Posjet franjevačkome samostanu

Polaznici su se nakon predavanja uputili prema franjevačkome samostanu, još jednoj od važnih kulturnopovijesnih znamenitosti povijesne gradske jezgre. Dočekao ih je nasmijani fra Stipe Nosić, jedan od četiriju redovnika koji danas borave u samostanu, i izložio im osnovne podatke o tome kamenome starcu.

Franjevački se samostan u 13. stoljeću nalazio izvan gradskih zidina, a početkom 14. stoljeća započela je gradnja na današnjoj lokaciji na početku Straduna. Posebno je poznat po ljekarni koja djeluje od 1317. godine do današnjih dana. Samostan je oštećen, ali ne i potpuno uništen u velikome potresu u 17. stoljeću, međutim u popratnome požaru izgorio je velik broj vrijednih arhivskih knjiga koje su se čuvale u samostanskoj knjižnici. Fra Stipe poveo je polaznike do knjižnice koja ih je zadivila svojom zbirkom od preko 70 000 knjiga, s čak 216 inkunabula. Među ostalim vrijednim naslovima u knjižnici se čuva i prvotisak Marulićeve Judite.

Rastavši se od mirisa starih knjiga, polaznici su sišli u kasnoromanički klaustar gdje je stručno vodstvo preuzela viša kustosica dr. sc. Rozana Vojvoda. Pokazala im je sliku Dubrovnika na kojoj su se mogle vidjeti crkva Svetoga Vlaha i Katedrala u svome pretpotresnome romaničkome ruhu, zanimljive kapitele ukrašene čudnovatim reljefima, provela ih kroz život Svetoga Franje oslikan na zidovima klaustra te im na kraju ukratko opisala najvažnije izloške samostanskoga muzeja.

Nina Nodilo

Fotoalbum