Zatvaranje 48. seminara Zagrebačke slavističke škole

U petak 30. kolovoza 2019. u Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku zatvoren je 48. hrvatski seminar za strane slaviste. Zagrebačka slavistička škola koja djeluje u sklopu Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i ove je godine nastavila višedesetljetnu tradiciju promicanja hrvatskoga jezika, književnosti i kulture.

Nakon posljednjega predavanja voditeljica se Škole Tatjana Pišković obratila prisutnima i ukazala na postignuća u proteklim dvama tjednima: seminaristi su se na obaveznim i fakultativnim lektoratima i proseminarima bolje upoznali s hrvatskim jezikom i književnošću, slušali su zanimljiva predavanja s recentnim promišljanjima o odnosu emocija, jezika, književnosti i kulture, posjetili su brojne kulturne znamenitosti grada domaćina Dubrovnika te uživali u večernjim kulturnim zbivanjima.

Zahvalila je svim profesorima na odlično održanoj nastavi, novinarkama Škole, svima koji su omogućili održavanje Seminara u Dubrovniku, voditeljici književnoznan­stve­noga ciklusa predavanja i kulturoloških događanja Maši Kolanović, svojoj zamjenici Lani Molvarec te programskoj tajnici Ivi Nazalević Čučević. Zahvalila je i studentima na marljivosti, odgovornosti i dobroj atmosferi te rekla kako vjeruje da će otići s mnogo lijepih uspomena.

Svi prisutni gromoglasnim su pljeskom zahvalili voditeljici nakon čega je ovogodišnji seminar proglasila službeno zatvorenim. Rastanak koji je uslijedio bio je slatko-gorak, ispunjen i smijehom i pokojom suzom, nadasve emocionalan – prikladan pečat nenadomjestivome iskustvu što su ga stekli polaznici, ali i svi ostali koji su sudjelovali u Seminaru.

Nina Nodilo

Fotoalbum