Otvorenje 47. hrvatskoga seminara za strane slaviste

U ponedjeljak 20. kolovoza u Poslijediplomskome središtu u Dubrovniku otvoren je 47. hrvatski seminar za strane slaviste. Dvotjedni program ovogodišnje Zagrebačke slavističke škole trajat će do 31. kolovoza. Škola tradicionalno okuplja strane studente kroatistike i slavistike, doktorande, znanstvenike i nastavnike sa stranih sveučilišta te prevoditelje s hrvatskoga jezika. Seminar kao posebna aktivnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ove godine bogatim programom nastoji poticati i promicati poznavanje hrvatskoga jezika, književnosti i kulture.

Više

Ujevićeva metafora i njezina jeka

U žarište nas je ovogodišnje teme uveo prof. dr. sc. Krešimir Bagić, predstojnik Katedre za stilistiku pri Odsjeku za kroatistiku zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, pjesnik, kritičar, urednik portala stilistika.org te jedan od prijašnjih voditelja Škole (2005 - 2009).

Više

Dubrovnik: obilazak povijesne gradske jezgre

Polaznici 47. hrvatskoga seminara za strane slaviste u popodnevnim su se satima prvoga dana Škole upoznali s povijesnom jezgrom i kulturnom baštinom staroga dubrovačkog Grada. Stručno je vodstvo studente dočekalo u Poslijediplomskom središtu, a dvije su skupine, na čelu s profesorom Tomislavom Bogdanom i gospođom Mirom Knežević, krenule prema Pilama, zapadnom ulazu u jedinstveni urbanistički i kulturni spomenik – staru dubrovačku gradsku jezgru koja je od 1979. pod zaštitom UNESCO-a.

Više

Metafora u predmodernoj hrvatskoj književnosti

Drugoga dana 47. seminara Zagrebačke slavističke škole predavanje je održao dr. sc. Tomislav Bogdan, izvanredni profesor pri Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

Više