Teatar Lero: Jugo

U sklopu večernjega kulturnoga programa polaznici Seminara pogledali su predstavu Jugo Studentskoga teatra Lero u režiji Davora Mojaša. Teatar Lero djeluje u Lazaretima, kreativnoj gradskoj četvrti koja je nekoć, u vrijeme Dubrovačke Republike, služila kao karantena. Prema Lazaretima, koji se nalaze istočno od stare gradske jezgre, tristotinjak metara od gradskih zidina, seminaristi su se uputili kroz Grad preko Straduna.

Više

Jedno, a suprotno: enantiosemija u hrvatskome jeziku

Drugo predavanje jezikoslovnoga ciklusa održala je prof. dr. sc. Bernardina Petrović, članica Katedre za hrvatski standardni jezik Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Završila je studij kroatistike i doktorirala 2003. godine. Objavila je četiri knjige, šezdesetak radova u znanstvenim časopisima i zbornicima radova sa znanstvenih skupova te izlagala na šezdesetak međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova. Prvo predavanje na seminaru Zagrebačke slavističke škole održala je 2007. godine, a ovom je prigodom govorila o enantiosemiji u hrvatskome jeziku.

Više

Modernost nasuprot historiji: uvid književnog teksta i nevid književne povijesti

Izvanredni profesor dr. sc. Tomislav Brlek s Katedre za opću povijest književnosti Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je drugo u nizu književnoznanstvenih i kulturoloških predavanja. Brlek je diplomirao engleski jezik i književnost te španjolski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 2002. magistrirao radom pod naslovom Mjesto i značenje Teda Hughesa u shakespearskoj kritici, a 2007. doktorirao disertacijom T.S. Eliot in the Context of Contemporary Literary Theory. Član je Association Internationale de Littérature Comparée, T. S. Eliot Society, Hrvatskog semiotičkog društva, Društva filmskih kritičara i Društva književnih prevoditelja. Autor je brojnih znanstvenih radova i studija.

Više

Stručni izlet na otok Lokrum

U poslijepodnevnim satima polaznici Seminara zaplovili su brodom iz stare gradske luke prema otoku Lokrumu, od Grada udaljenom svega šestotinjak metara. Nakon kratke i ugodne vožnje u lokrumskoj uvali i pristaništu Portoč dočekala ih je Marija Medović iz Javne ustanove Rezervat Lokrum koja je vodila razgledavanje.

Više