Oko ili uho, pismo ili glas: binarni kodovi i nebinarne prakse

Treće predavanje književnoznanstvenoga ciklusa održala je doc. dr. sc. Evelina Rudan, predstojnica Katedre za hrvatsku usmenu književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Autorica je znanstvene monografije Vile s Učke: žanr, kontekst, izvedba i nadnaravna bića predaja za koju je 2017. dobila godišnju nagradu Filozofskoga fakulteta, kao i niza znanstvenih i stručnih radova. Suurednica je knjige Predaja: temelji žanra (2018, s Ljiljanom Marks) i Tragovi tradicije, znakovi kulture. Zbornik u čast Stipi Botici (2018, s Davorom Nikolićem i Josipom Tomašić).

Više

Minus i minus daju plus ‒ o dvostrukoj negaciji u hrvatskome

Treće predavanje jezikoslovnoga ciklusa održala je doc. dr. sc. Iva Nazalević Čučević, članica Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je kroatistiku i južnu slavistiku (makedonistiku i slovenistiku) 2005. na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Doktorirala je 2015. s disertacijom Kontrastivna analiza sintaktičke negacije u hrvatskome i makedonskome jeziku. Posljednje tri godine obavlja funkciju programske tajnice Zagrebačke slavističke škole, a ovom je prigodom okupljenima govorila o fenomenu dvostruke negacije.

Više

Šetnja dubrovačkim gradskim zidinama

U poslijepodnevnim satima seminaristi su krenuli u šetnju dubrovačkim gradskim zidinama uz stručno vodstvo Mire Knežević i Marijane Ucović. Na Brsaljama, s kojih se jasno vide prekrasni Bokar i Lovrijenac, polaznicima se govorilo o najstarijoj povijesti Grada. Zatim su se preko kamenoga i drvenoga mosta Vrata od Pila zaputili prema Gradu. Ulazom pored franjevačkoga samostana Male braće popeli su se na zidine.

Više

Književna večer: Olja Savičević Ivančević, Evelina Rudan i Monika Herceg

U večernjim su satima u atriju Poslijediplomskoga središta o svome odnosu prema književnosti i s njom povezanim društvenim pitanjima govorile pjesnikinje Olja Savičević Ivančević, Evelina Rudan i Monika Herceg. Razgovor je moderirala Maša Kolanović, voditeljica književnoznanstvenoga i kulturološkoga ciklusa predavanja.

Više