Suprotnosti i binarnosti u ranom diskursu hrvatske psihijatrije

Četvrto predavanje jezikoslovnoga ciklusa održala je prof. dr. sc. Mislava Bertoša, predstojnica Katedre za semiologiju Odsjeka za lingvistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se temama iz onomastike, sociosemiotike i semiologije, analize diskursa, odnosa jezika i identiteta te jezika i roda. Sudjelovala je na nekoliko domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata te na dvadesetak znanstvenih skupova. Glavna je urednica časopisa Suvremena lingvistika i zamjenica voditelja doktorskoga studija lingvistike. Autorica je pedesetak znanstvenih i stručnih radova te triju znanstvenih monografija.

Više

Jedan i jedan su barem tri: Poziv i opoziv binarističke logike u hrvatskoj lirici 20. stoljeća

Četvrto je predavanje književnoznanstvenoga i kulturološkoga ciklusa predavanja održao prof. dr. sc. Tvrtko Vuković, član Katedre za noviju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U Zagrebu je završio studij kroatistike, a doktorirao je 2004. godine. Autor je pet knjiga: Svi kvorumaši znaju da nisu kvorumaši. Aporije reprezentacije u kvorumaškome pjesništvu, Ljubi Žižeka svoga! Je li teorijska subverzija zapravo kapitalistička perverzija i druge neodumice o etičko-političkom čudovištu Žižekove misli, Bajke i basne. Sabrana djela Ivane Brlić-Mažuranić. Kritičko izdanje, Tko je u razredu ugasio svjetlo? Predrasude, stranputice i moguće promjene u poučavanju i proučavanju lirike na primjerima Cesarićevih pjesama Voćka poslije kiše i Pjesma mrtvog pjesnika i Na kraju pjesme. Studije o modernoj hrvatskoj lirici i njezinim politikama. Bio je pozvani predavač na seminarima Zagrebačke slavističke škole 2009–2012, 2016. i 2018. godine, a ovom je prigodom sudionicima Seminara govorio o binarističkoj logici u hrvatskoj lirici 20. stoljeća.

Više

Posjet Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Viša kustosica dr. sc. Rozana Vojvoda povela je polaznike Seminara do Umjetničke galerije Dubrovnik koja se nalazi istočno od gradskih zidina. Ondje su uživali u radovima suvremene umjetnosti i u arhitektonskoj ljepoti same Galerije.

Više

Filmska projekcija: Dnevnik Diane Budisavljević

Večeras su seminaristi u Ljetnom kinu Slavica na Boninovu pogledali igrano-dokumentarni film Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević. Dnevnik je premijerno prikazan 2019. godine na Pulskom filmskom festivalu i osvojio je šest nagrada: Veliku zlatnu arenu za najbolji film, Zlatnu arenu za režiju, Nagradu ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana – FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film, Nagradu publike Zlatna vrata Pule, Zlatnu arenu za glazbu i Zlatnu arenu za montažu. Dnevnik Diane Budisavljević prvi je film koji je u 66 godina postojanja Pulskog filmskog festivala osvojio nagrade žirija, kritike i publike. Za film je 2019. godine Dana Budisavljević dobila Nagradu Grada Zagreba i najviše hrvatsko državno priznanje – Nagradu Vladimira Nazora. Osim u Hrvatskoj film je prepoznat i širom svijeta te je osvojio niz međunarodnih nagrada.

Više