Heretici i sanjari. Opreke i binarnosti na prijelomu stoljeća

Peto predavanje književnoznanstvenoga i kulturološkoga ciklusa održala je izv. prof. dr. sc. Marina Protrka Štimec, članica Katedre za noviju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se književnim kanonom (Stvaranje književne nacije. Oblikovanje kanona u hrvatskoj književnoj periodici 19. st. iz 2008), autorstvom i politikama književnosti (Politike autorstva. Kanon, zajednica i pamćenje u novijoj hrvatskoj književnosti (2019), suurednica je zbornika Veliki Vidar. Stoljeće Grigora Viteza (2013) i Ja kao svoja slika. Diskurzivnost i koncepti autorstva Tina Ujevića (2020), medijima i periodikom (projekt Hrvatske književne bibliografije), revolucijom i transferima u književnom i kulturnom polju (projekti HRZZ-a Književne revolucije i Europski korijeni moderne Hrvatske: transfer ideja na političkom i kulturnom polju u 18. i 19. stoljeću). Ovom prilikom govorila je o oprekama i binarnostima u hrvatskoj književnosti u 19. stoljeću i početkom 20. stoljeća.

Više

Antonimija u hrvatskoj onimiji

Posljednje predavanje jezikoslovnoga ciklusa održala je redovita profesorica u trajnome zvanju dr. sc. Anđela Frančić s Katedre za dijalektologiju i povijest hrvatskoga jezika Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Profesorica Frančić članica je suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, predsjednica Odbora za onomastiku Razreda za filološke znanosti HAZU, članica Akademijina Odbora za normu hrvatskoga standardnog jezika te glavna i odgovorna urednica Akademijina časopisa Folia onomastica Croatica. Hrvatska je predstavnica u Međunarodnome slavističkom komitetu, članica Onomastičke komisije pri tome Komitetu, članica Glavnoga odbora Matice hrvatske, ICOS-a (International Council of Onomastic Sciences) i Hrvatskoga filološkog društva. Autorica je ili suautorica više od stotinu znanstvenih radova i knjiga.

Više

Razgledavanje tvrđave Lovrijenac

Nakon predavanja polaznici Seminara popeli su se na najjaču i najveću tvrđavu na području Dubrovačke Republike – Lovrijenac. O tvrđavi smještenoj na hridi visokoj čak 37 metara govorile su im stručne voditeljice Mira Knežević i Marijana Ucović.

Više

Kazalište Marina Držića: Tramvaj zvan žudnja

U večernjim satima u Gradskom kazalištu Marina Držića polaznici Seminara pogledali su predstavu Tramvaj zvan žudnja u režiji Paola Tišljarića. Predstava je nastala prema kultnom tekstu američkoga dramatičara Tennesseeja Williamsa A Streetcar Named Desire (1947) koji je 1948. nagrađen Pulitzerovom nagradom za najbolju dramu i smatra se jednim od najboljih dramskih tekstova nastalih u 20. stoljeću. Prema drami je 1951. snimljen nagrađivan i cijenjen film u režiji Elije Kazana s Vivien Leigh i Marlonom Brandom u glavnim ulogama.

Više